Οι λάμπες UV είναι ασφαλείς!

Τρεις επιστημονικές έρευνες συμφωνούν – οι λάμπες UV είναι ασφαλείς!

uvlamp

από τον Νταγκ Σουν, M.S. Χημείας
Πρόεδρος, Σχολή Επιστημών
Ντάνα Πόιντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Τρεις επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν από διαφορετικά εργαστήρια, κατέληξαν όλες σε παρόμοια συμπεράσματα – οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας για νύχια είναι ασφαλείς με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται στα ινστιτούτα!

Η πρώτη μελέτη διεξήχθη από ανεξάρτητο ινστιτούτο, Lighting Sciences (Ιούλιος, 2010). Η μελέτη αυτή μέτρησε την εκπομπή UV δύο ευρέως διαδεδομένων στην αγορά μονάδων UV για νύχια (λάμπες UV για νύχια, για συντομία) τύπου λάμπας φθορισμού. Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν σε μια μελέτη που συνυπέγραψα, η οποία καταλήγει στα ακόλουθα σχετικά με τις λάμπες UV για νύχια που χρησιμοποιούνται στα ινστιτούτα:
Η εκπομπή UV-B είναι μικρότερη από αυτή που προκύπτει σε φυσικό φως ήλιου και είναι ίση με το ποσό που αναμένεται να λάβει ένα άτομο το οποίο περνά επιπλέον 17 με 26 δευτερόλεπτα σε ηλιακό φως κάθε μέρα για το διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολαβεί στα ραντεβού του ινστιτούτου.
Η εκπομπή UV-A ισούται με 1,5 έως 2,7 λεπτά επιπλέον ηλιακού φωτός κάθε μέρα μεταξύ των επισκέψεων στο ινστιτούτο, αναλόγως του τύπου της λάμπας UV για νύχια που χρησιμοποιείται. Μια λάμπα UV για νύχια με δύο λυχνίες UV αντιστοιχεί σε 1,5 λεπτά και μια λάμπας UV για νύχια με τέσσερις λυχνίες σε περίπου 2,7 λεπτά επιπλέων ημερησίως μεταξύ των επισκέψεων στο ινστιτούτο.
Αυτές οι λάμπες UV για νύχια εκπέμπουν σχετικά χαμηλά επίπεδα UV ακτινοβολίας και αυτά τα επίπεδα έκθεσης θεωρούνται εντός των ορίων ασφαλείας όταν χρησιμοποιούνται για την προσφορά υπηρεσιών UV για νύχια σε ινστιτούτο νυχιών.

Η δεύτερη μελέτη από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή Άλπερτ στο Πανεπιστήμιο Μπράουν (Δεκέμβριος, 2012) επιβεβαιώνει την ασφάλεια των λαμπών UV για νύχια λέγοντας, «Οι δερματολόγοι και οι γενικοί παθολόγοι μπορούν να καθησυχάζουν τους ασθενείς σχετικά με την ασφάλεια αυτών των συσκευών». Αυτή η μελέτη δηλώνει, επίσης, τα παρακάτω σχετικά με το δυνητικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, » Οι λάμπες UV για νύχια δεν εμφανίζονται να αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους για τη διάρκεια ζωής…» Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν ιατρικές συσκευές UV ως θεραπευτική αγωγή για το δέρμα, και τέτοιες αγωγές θεωρούνται ασφαλείς. Όταν αυτή η μελέτη συνέκρινε αυτές τις ιατρικές συσκευές με την εκπομπή της λάμπας UV για νύχια, οι συγγραφείς δήλωσαν, «…θα χρειαζόταν πάνω από 250 χρόνια εβδομαδιαίων συνεδριών UV για νύχια, για να βιώσουμε τον ίδιο κίνδυνο έκθεσης.»

Η τρίτη μελέτη είναι η πιο πλήρης απ’ όλες (Μάιος, 2013) – δοκιμάζει έξι μεγάλες μάρκες συσκευών λαμπών UV για νύχια (δηλ. λάμπες νυχιών), συμπεριλαμβανομένων τριών UV συσκευών για νύχια που παράγουν LED, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα στάνταρντ Διεθνών δοκιμών.
Η μελέτη έχει εκδοθεί υπό των Δρ. Ντάουντι και Δρ. Σάυρε, όντας και οι δύο παγκόσμια αναγνωρισμένες αυθεντίες στη μέτρηση και κατανόηση των επιπτώσεων των UV και δέρματος. Ο Δρ. Ρόμπερτ Σάυρε είναι ένας από τους εφευρέτες του συστήματος βαθμολόγησης του SPF (δείκτης αντηλιακής προστασίας) για τα αντηλιακά.
Δοκιμάστηκαν κορυφαίες μάρκες λαμπών UV για νύχια, τόσο παραδοσιακές όσο και τύπου LED. Στόχος ήταν να καθοριστεί εάν αυτές οι λάμπες UV: 1) παράγουν πλεονάζουσες ποσότητες UV και 2) αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος με κανονική χρήση σε ινστιτούτο. Πλέον γνωρίζουμε πως: Όχι! Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζουν την ασφάλεια μιας ευρείας γκάμας κορυφαίων σε πωλήσεις λαμπών UV για νύχια και δείχνουνε πως η έκθεση είναι εντός πολύ καλών ορίων ασφάλειας.
Η μελέτη παρουσιάζει το ότι οι λάμπες UV για νύχια είναι ασφαλείς με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται στα ινστιτούτα και αυτοί οι επιστήμονες βρήκαν πως είναι ακόμα πιο ασφαλείς απ’ ότι αναμενόταν, «Όλες οι διάφορες λάμπες UV για νύχια που υποβλήθηκαν για εκτίμηση βρέθηκαν να είναι σημαντικά λιγότερο επικίνδυνες από αυτό που αναμενόταν βάσει των αρχικών ενδοιασμών…»
Η μελέτη παρουσιάζει – οι λάμπες UV για νύχια ΔΕΝ είναι σαν τα κρεβάτια μαυρίσματος, «Όταν οι λάμπες UV για νύχια που εκτιμήθηκαν από αυτή τη μελέτη συγκρίθηκαν με τους υπολογισμούς αυτών των προγενέστερων λαμπών ηλίου, βρέθηκε πως οι λάμπες UV για νύχια είναι απείρως λιγότερο επικίνδυνες».
Η μελέτη παρουσιάζει πως η έκθεση σε UV είναι τόσο χαμηλή, ώστε ένας τεχνίτης μπορεί να βάζει τα χέρια του κάτω από μια λάμπα UV για νύχια αυτής της μελέτης για 25 λεπτά κάθε μέρα χωρίς να υπερβαίνει διεθνώς αναγνωρισμένα καθιερωμένα όρια ασφαλείας ή «επιτρεπόμενες ημερήσιες εκθέσεις». Συγκρινόμενα με τις εκθέσεις σε ινστιτούτα νυχιών οι οποίες τυπικά διαρκούν λιγότερο από δέκα λεπτά ανά χέρι και πραγματοποιούνται μόνο δύο φορές το μήνα, είναι ξεκάθαρο ότι τα φυσιολογικά επίπεδα έκθεσης που αναμένονται από μια υπηρεσία του ινστιτούτου είναι ασφαλή.

• Η μελέτη παρουσιάζει τον χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης NMSC (καρκίνο δέρματος χωρίς μελάνωμα) από τη χρήση λαμπών UV για νύχια, οι οποίες καταλήγουν πως είναι 11-46 φορές χαμηλότερες σε κίνδυνο από το φυσικό μεσημεριανό ηλιακό φως. Αυτό ώθησε έναν από τους συγγραφείς να δηλώσει δημόσια πως, «οι λάμπες UV για νύχια είναι ασφαλέστερες από το φυσικό ηλιακό φως και της λάμπες ηλίου.»
• Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν «εξαιρετικά απίθανο» να υπερβεί ποτέ κάποιος τα όρια ασφαλούς έκθεσης σε UV «…[είναι] εξαιρετικά απίθανο ότι ακόμα και ο πιο αποφασισμένος πελάτης ινστιτούτου νυχιών ή φανατικός χρήστης από το σπίτι θα πλησίαζε αυτό το επίπεδο έκθεσης.»

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τυχόν κίνδυνοι που παρουσιάζουν οι λάμπες UV για νύχια είναι «συγκριτικά ασήμαντοι», εξέφρασαν, όμως, δύο ενδοιασμούς:

1. Να διασφαλιστεί πως οι πιθανοί χρήστες ΔΕΝ λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή η οποία αυξάνει την ευαισθησία σε UV, καθώς, «…συμβουλεύονται να μην εκτίθενται σε φυσικό ηλιακό φως χωρίς κατάλληλη προστασία και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν λάμπες UV για νύχια.» Φυσικά, αυτό είναι μια λογική συμβουλή η οποία θα πρέπει να ακολουθείται!

2. Εκφράστηκε ενδοιασμός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί λανθασμένος τύπος λάμπας αντικατάστασης στη συσκευή λάμπας UV για νύχια, πχ αυτές οι οποίες εκπέμπουν UV-B ή UV-C μπορεί να είναι πολύ επιβλαβείς για το δέρμα. Η χρήση της λανθασμένης λάμπας ή λυχνίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λανθασμένο πολυμερισμό των τζελ UV. Έτσι, είναι ΠΟΛΥ σημαντικό να χρησιμοποιείται ως λυχνία αντικατάστασης ΜΟΝΟ αυτή που συστήνει ο κατασκευαστής της λάμπας UV για νύχια ως «ορίτζιναλ» εξοπλισμό (OEM).

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Αυτή η έρευνα αναφέρεται σε μια άλλη η οποία δείχνει πως το φυσικό νύχι έχει μια φυσική αντίσταση σε UV ίση με αυτή ενός αντηλιακού με υψηλό SPF. Η φυσική αντίσταση της πλάκας του νυχιού συγκρίνεται με την αντίσταση που προσφέρει ένα αντηλιακό με SPF 40. Επίσης η έρευνα παρουσιάζει πως η πίσω μεριά του χεριού έχει 3 1/2 φορές μεγαλύτερη αντίσταση απ’ ότι η πλάτη ενός ατόμου, κάνοντας το χέρι το ΠΙΟ ανθεκτικό σε UV μέρος του σώματος.

Όταν ο Δρ, Σάυρε μοιράστηκε τη γνώμη του μετά το πέρας των δοκιμών αυτών των λαμπών UV για νύχια, είπε ότι κάποιοι «ιατροί υπερβάλλουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις εκθέσεις [σε ακτινοβολία].» Και για τις λάμπες UV για νύχια λέει ότι, «…αυτή η πηγή UV ανήκει μάλλον στην κατηγορία με τον μικρότερο κίνδυνο απ’ όλες.»

 

Το παρακάτω αποτελεί μετάφραση του άρθρου:
http://personalcaretruth.com/…/three-scientific-studies-a…/…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *