Σιάτσου και άγγιγμα για το πρόσωπο.

shiatsu_01_jpg

 

Η Αντιγόνη Τσεγγελή μιλάει και μας αναλύει στο Beautydiary.gr για την θεραπευτική τέχνη του Σιάτσου, ενώ παράλληλα μας λύνει πολλές απορίες.

Σιάτσου στα ιαπωνικά, σημαίνει πίεση με τα δάκτυλα. Είναι μια αγωγή υγείας που εμφανίστηκε ολοκληρωμένη στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ού αιώνα και βασίζει τη θεωρία της στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, όπως και ο βελονισμός. Το σιάτσου , λοιπόν, είναι μια μέθοδος που στοχεύει στη διασφάλιση και τη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής ευεξίας, ενεργοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση το εγγενές σε κάθε οργανισμό θεραπευτικό δυναμικό, ενώ σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα του παίζει το άγγιγμα και η ανθρώπινη επαφή. Λένε στην Ανατολή ότι κάθε αρρώστια προέρχεται από την ανισορροπίαμεταξύ yin και του yang. Κάθε ενόχληση , σύμπτωμα ή ασθένεια δείχνει, κατά τη θεωρία του σιάτσου, μια ανισορροπία στη ζωτική ενέργεια του ατόμου.

 Η ζωτική ενέργεια  ,CHI,ρέει μέσα σε ‘δρόμους», ‘κανάλια», ‘μεσημβρινούς», σε όλο το σώμα και μεταφράζεται στις  δύο ποιότητες  του yin και του yang.

‘Τα κανάλια είναι οι δίοδοι μέσω των οποίων το Αίμα και το Κι κινείται και το Γιν και Γιάνγκ κυκλοφορεί»

Είναι οι δίοδοι μέσω των οποίων οι Ζωτικές Ουσίες διανέμονται στο σώμα και παρέχουν την απαραίτητη τροφή και ενέργεια σε όλους τους ιστούς και όργανα.

Αντανακλαστικά σημεία που αφορούν τα όργανα και τις λειτουργίες τους και βρίσκονται πάνω στους μεσημβρινούς, έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα  στην εξισορρόπηση και επαναφόρτιση των δυνάμεων αυτοθεραπείας του οργανισμού . Ασκώντας μια πίεση με τα δάχτυλα επάνω σ’αυτά τα σημεία ,σκοπεύουμε την αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας. Το σώμα έχει 12 μεσημβρινούς στην αριστερά πλευρά του σώματος και 12 συμμετρικά στην δεξιά πλευρά. Επίσης υπάρχουν 2 μεσημβρινοί κεντρικά, ένας μπροστά και ένας στην πλάτα. Σύνολο:26 μεσημβρινοί.  Οι 14 απο αυτούς τους μεσημβρινούς ξεκινάνε ή τελειώνουνε στο πρόσωπο. Πιέζοντας αυτά τα σημεία στο πρόσωπο δίνουμε μια ενέργεια σ’όλο το σώμα, αφού η ενέργεια κυλάει σ’όλο το μήκος του μεσημβρινού. Έξι θα πάνε μέχρι τα δάχτυλα των χεριών, έξι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, και δύο διασχίζουν τον κορμό.

foto

Έτσι πιο αναλυτικά έχουμε:

1. στην εσωτερική πλευρά του ματιού, κοντά στην μύτη αρχίζει ο    μεσημβρινός της ουροδόχου κύστης.

2. στην εξωτερική πλευρά του ματιού αρχίζει ο μεσημβρινός της χολής.

3. κάτω από το μάτι αρχίζει ο μεσημβρινός του στομαχιού.

4.στο τέλος της εξωτερικής πλευράς του φρυδιού τελειώνει ο μεσημβρινός του τριπλού θερμαστή.

5.πλάι από το πτερύγιο της μύτης τελειώνει ο μεσημβρινός του παχέος εντέρου (η γραμμή του πιάνει όλη την ρυτίδα προς τα κάτω).

6. δίπλα από τον λοβό του αυτιού τελειώνει ο μεσημβρινός του λεπτού εντέρου

7.μεταξύ του επάνω χείλους και της μύτης τελειώνει ο κεντρικός μεσημβρινός  ΤΟΥ-ΜΟ (Κυβερνήτης).

8. μεταξύ του κάτω χείλους και του πιγουνιού τελειώνει ο κεντρικός μεσημβρινός  JENN-MO.

9. Σημαντικό  Ε.Μ. (εκτός μεσημβρινού) ανάμεσα στα φρύδια (3ο μάτι).

Περισσότερα σημεία διατρέχουν τις περιοχές του προσώπου , του κεφαλιού ,του αυχένα και των ώμων έχοντας αποτέλεσμα στην βελτίωση των λειτουργιών τοπικά στην κάθε περιοχή, αλλά και αντανακλαστικά σε βαθύτερες λειτουργίες των εκάστοτε οργάνων.

To πρόσωπο είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στο σώμα, το νου και τα συναισθήματα.

shiatsu-038

Η ιατρική έρευνα έχιε πλέον αποδείξει ότι είναι αδύνατο να κάνουμε οποιαδήποτε σκέψη, χωρίς αυτή να έχει κάποια επίδραση στο σώμα μας. Επίσης γνωρίζουμε ότι, αντίστροφα, η φυσική μας κατάσταση επιδρά στις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Το πρόσωπο λοιπόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο¨: τόσο  το σωματικό όσο και το ψυχικό στρες «χαράζονται» βαθιά στις εκφράσεις του προσώπου. Με τον καιρό, δημιουργείται μια μόνιμη ένταση στους προσωπικούς μύες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.                                                                                                                                                Οι τεχνικές δακτυλοπίεσης στο πρόσωπο έχουν αποτέλεσμα και στα τρία επίπεδα της Ύπαρξης’ σώμα, ψυχή, πνεύμα. ‘Συμπτώματα´που χρήζουν αισθητικής φροντίδας, ξεκινούν από την κακή κυκλοφορία και ανταλλαγή της ενέργειας.

Η πίεση στα σημεία του βελονισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν απλή φυσική και υγιεινή μέθοδος για την τόνωση και την αναζωογόνηση  της επιδερμίδας. Συσφίγγει το δέρμα και τους μύες του προσώπου, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καλή λειτουργία των ματιών, των αυτιών και της μύτης. Επίσης βελτιώνει την υγεία των δοντιών και των ούλων. Παράλληλα με την κατάλληλη πίεση δίνουμε και μια ενέργεια σε όλο το σώμα ,αφού η ενέργεια  διατρέχει όλο το μήκος του μεσημβρινού.                 Συχνά μετά από μία συνεδρία φροντίδας στο πρόσωπο έχουμε την αίσθηση πως έχουμε δεχθεί φροντίδα σε όλο το σώμα και νοιώθουμε ξεκούραστοι και υγιείς. Ο λόγος είναι πως το πρόσωπο και το κεφάλι είναι ο συνδετικός κρίκος στην ολότητα της ύπαρξης μας.

ΤΕΧΝΙΚΗ

Χρησιμοποιούμε τον δείκτη, τον μέσο και τον αντίχειρα για να πιέσουμε κάθε ένα από τα συγκεκριμένα σημεία, είτε κάθετα προς την επιφάνεια του δέρματος είτε ασκώντας απαλή, κυκλική πίεση σε θέση που να σχηματίζει ελαφρώς γωνία με τη ροή του μεσημβρινού. Οι πιέσεις θα πρέπει να είναι απαλές και σταθερές, ειδικά στη περιοχή γύρω από τα μάτια και σύντομης διάρκειας στην αρχή. Ξεκινάμε με πίεση 5 δευτερολέπτων σε κάθε σημείο και σταδιακά αυξάνουμε τον χρόνο στα 10 δευτερόλεπτα. Η γενική αίσθηση θα πρέπει να είναι αυτή της ανακούφισης και της αναζωογόνησης. Θα πρέπει να αφεθούμε στην αίσθηση που νοιώθουμε κάτω από τα δάκτυλα μας και από αυτήν να κατευθύνεται η τεχνική μας.

Το άγγιγμα και η ανθρώπινη επαφή παίζει σημαντικό ρόλο ,όπως και στα άλλα είδη αισθητικής μάλαξης, ακόμα και εδώ που έχουμε πίεση με τα δάκτυλα σε συγκεκριμένα σημεία. Το ήπιο άγγιγμα ηρεμεί το νευρικό σύστημα του δέκτη. Όταν ηρεμεί το νευρικό σύστημα ακολουθεί συνήθως μία αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης. Με τις τεχνικές δακτυλοπίεσης  ελευθερώνεται και βελτιώνεται η ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς. Γίνεται πιο αρμονικά και αυτό μπορεί να μας δώσει ένα αίσθημα ευεξίας,  ανακούφιση από ένταση στο κεφάλι, πονοκεφάλους, πόνους στον αυχένα και το πάνω μέρος της πλάτης. Επίσης νοητική διαύγεια και ενεργοποίηση των 5 αισθήσεων.

Ο συνδυασμός των δακτυλοπιέσεων σε σημεία βελονιστικά με κλασσική αισθητική φροντίδα , υγιεινή διατροφή, γυμναστική και σωστό ύπνο  έχει ως αποτέλεσμα ένα λαμπερό υγιές δέρμα και ταυτόχρονα  ένα γενικό αίσθημα ευεξίας και τόνωσης σε όλο τον οργανισμό.

Ότι εκφράζουμε φαίνεται στο πρόσωπο μας, αλλά ακόμη και αυτά που δεν εκφράζουμε αφήνουν το σημάδι τους. Όταν είμαστε ήρεμοι και με θετικά συναισθήματα, το πρόσωπο μας φαίνεται τελείως διαφορετικό απ’ ότι στις στιγμές άγχους και στρες. Με τα χρόνια, οι πιο κοινές μας εκφράσεις αρχίζουν να μονιμοποιούνται ως σφίξιμο, ρυτίδες και παραμορφώσεις. Τελικά το πρόσωπο τραβιέται και το σύστημα των μυών, του συνδετικού ιστού και της επιδερμίδας χάνει την ελαστικότητα του. Αποτέλεσμα: οι ρυτίδες, το «κρέμασμα» και οι σακούλες.

Κάθε ψυχολογικό τραύμα ή ένταση αποτυπώνεται στους μύες του προσώπου μας.  Όταν σκεφτόμαστε εμπειρίες από το παρελθόν και φανταζόμαστε ότι μπορούν να ξανασυμβούν στο μέλλον, επαναδιεγείρουμε ασυνείδητα τους μύες που προσδίδουν στο πρόσωπό μας την αντίστοιχη αρνητική έκφραση. Ακόμα και η καταπίεση των συναισθημάτων μας, όταν δεν θέλουμε να καταλάβουν οι άλλοι πώς νιώθουμε, αφήνει τα ίχνη της, όχι μόνο στην ακαμψία που χρησιμοποιούμε σαν μάσκα, αλλά και στην έκφραση που προσπαθούμε να απορρίψουμε από τους άλλους.
O συνδυασμός της εφαρμογής σιάτσου σε σημεία βελονισμού στο πρόσωπο μαζί με την κλασσική αισθητική φροντίδα δίνει  τελικά θεραπευτικά αποτελέσματα στην εμφάνιση και την ποιότητα τουδέρματος του προσώπου μαζί με την καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού. Ενδεικτικά  η εφαρμογή του σιάτσου στο πρόσωπο , κεφάλι και ώμους δίνει μια σημαντική φροντίδα πρόληψης και θεραπείας σε :

 

Πονοκέφαλο /Ημικρανία

Εγκεφαλική αναιμία

Αϋπνία

Απώλεια της μνήμης

Διαταραχές του γήρατος

Νεύρωση

Υστερία

Νευραλγίες στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Νευραλγία του τρίδυμου

Πόνους των ματιών

Ιγμορίτιδα

Υπνηλία

Πόνους στο σβέρκο

Αρχή φαλάκρωσης

Επομένως , το σιάτσου είναι κυρίως μια προληπτική φροντίδα , όπως  άλλωστε και η αισθητική περιποίηση, και λειτουργεί σε ψυχοσωματικό επίπεδο. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα και να εξυψώσουμε την αισθητική φροντίδα από απλή κούρα ομορφιάς σε ολοκληρωμένη πρόταση πρόληψης και υγείας.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΕΓΓΕΛΗ

Ολιστική Αισθητική-Rejuvance-Zen Shiatsu

Σεμινάρια Εναλλακτικών Μεθόδων

http://www.agatsou.gr/antigoni/seminars

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *