Στην όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο Πατρινός βαρύτονος Χάρης Ανδριανός.

Στην όπερα "El Greco" του Γιώργου Χατζηνάσιου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο Πατρινός βαρύτονος Χάρης Ανδριανός Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 19 και 20 Μαίου 2015 στις 21.00 -Τα εισιτήρια ξεκινούν από 12 ευρώ

Αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο είναι η όπερα σε 3 πράξεις «El Greco» του γνωστού και επιτυχημένου συνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου, σε ποίηση Ηλία Λιαμή και σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση αυτή την Τρίτη 19 Μαΐου και την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου της συμπλήρωσης τετρακοσίων χρόνων (400) από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και αναφέρεται όπως γράφει το culturenow.gr, στη ζωή (βήμα-βήμα) του μεγάλου ζωγράφου της ύστερης Αναγέννησης και συγκεκριμένα στην έναρξή της από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης κοντά στο σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης όπου εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος, στη Βενετία όπου μαθήτευσε στο εργαστήρι του Τισιανού και τέλος στο Τολέδο όπου γνώρισε τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο της Χερώνυμα, την απειλή στην αίθουσα της Ιεράς Εξέτασης, αλλά και την αναγνώριση εκ μέρους της ισπανικής κοινωνίας και όλης της οικουμένης.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, τόσο στη ζωγραφική όσο και στη ζωή, ένα αόρατο χέρι έμοιαζε να του έδειχνε το δρόμο προς την αθανασία. Και με το πέρασμα των χρόνων, η διαδρομή αυτή δικαιώθηκε. Η τόλμη του για καινοτομίες, η βαθειά πνευματικότητά του και κυρίως οι 143 ολοκληρωμένοι πίνακές του, έδωσαν μια άλλη διάσταση στις αναζητήσεις και στην Τέχνη του, διάσταση διαχρονική και παγκόσμια. Πράγματι, ο Ελ Γκρέκο παραμένει μέχρι σήμερα σύγχρονος. Οι μορφές των έργων του συναντούν τις υπαρξιακές αναζητήσεις του ανθρώπου μέχρι σήμερα. Πολλά καλλιτεχνικά κινήματα, από τον ιμπρεσιονισμό μέχρι τον εξπρεσιονισμό, τον διεκδίκησαν ως πρόδρομό τους. Μεγάλοι σύγχρονοι εικαστικοί, από τον Πωλ Σεζάν μέχρι τον Πάμπλο Πικάσο, αναφέρονται στο έργο του.

Ωστόσο η μοναδικότητά του διατηρείται ακόμα και σήμερα και όπως όλες οι μεγαλοφυΐες δεν κατηγοριοποιείται, αλλά εξακολουθεί και φωτίζει τον δρόμο για τις επόμενες γενιές.

Στην προαναφερόμενη όπερα “El Greco”  γίνεται μια καταγραφή της διαδρομής αυτής. Από την Κρήτη στην Ιταλία και από εκεί στην Ισπανία, ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος αναζητεί πίσω από τις μορφές, τη θεία πνοή που θα μας ενώσει ξανά με τον Δημιουργό. Η τραγωδία του ανθρώπου να μένει καρφωμένος στη γη, ενώ η ψυχή του ποθεί να πετάξει, γίνεται για τον El Greco η κινητήρια δύναμη που τον εμπνέει στη ζωή και την Τέχνη.

Στο πέταγμά του αυτό προς την αιωνιότητα, φτερά του προσφέρει ο μεγάλος πρόγονός του Ίκαρος. Μόνο που τα φτερά αυτά θα τ’ αποκτήσει, όταν νικήσει τρία πάθη. Πάθη που αιώνες τώρα δηλητηριάζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες: τον πλούτο, τη δόξα και την εξουσία.

Σε 3 πράξεις και 7 σκηνές, ακολουθώντας τις δομές της κλασικής όπερας, με σόλο άριες, ντουέτα, τρίο και κουαρτέτα, λιτό ρετσιτατίβο, χορωδιακά, ορχηστρικά και χορευτικά μέρη και με πρωτοποριακή σκηνοθεσία, παρουσιάζεται ο ανηφορικός δρόμος του μεγάλου και οικουμενικού Έλληνα, που ξεπερνάει τελικά τους πειρασμούς και τους κινδύνους και κερδίζει τη μάχη με τη λήθη.

Είναι το ίδιο πρόσωπο στο οποίο κάνει αναφορά ο Ν. Καζαντζάκης στο μεγαλειώδες έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο» και είναι αυτός που στέκει σήμερα δίπλα σ’ έναν λαό που ψάχνει ελπίδα και ταυτότητα, προσφέροντας του όραμα θάρρους, ακεραιότητας και κάλλους.

[youtube width=»600″ height=»365″ video_id=»watch?v=lRr1DHj71fM»]

Λιμπρέτο: Ηλίας Λιαμής.

Την ορχήστρα “Armonia Mondialis” διευθύνει ο Dr. Dariusz Tomasz Mikulski.

Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και η δραματουργία είναι του Βασίλη Αναστασίου.

Τα κοστούμια είναι του Ledio Konxholli.

Οι χορογραφίες είναι του Ricardo Cue.

Oι φωτισμοί του Giuseppe di Iorio.

Ενορχήστρωση: Cristian Carrara

Εναρμονίσεις – συντονισμός χορωδιών: Χρυσούλα Τσιμούρη.

Ρυθμική Μετάφραση: Carlo Torriani, Τάνια Κίτσου

Συντονισμός Παραγωγής: Μαρία Ξανθοπούλου MsC, Βούλα Τουλούδη, Παναγιώτης Αλεξόπουλος

Επίβλεψη Εκτέλεσης της Παραγωγής: Άγγελος Καραΐνδρος

Μακιγιάζ: Παύλος Χατσιμήχας, Μαρία Μπράλιου, Ελεάννα Τσάντη, Κατερίνα, Ζανέττα Κυπριώτη

Hair Styling: Κατερίνα Σαραντοπούλου, Βίκυ Τσαφάρα

Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι:

Dario di Vietri (tenore) – El Greco

Silvia Dalla Benetta (σοπρανο) – Σοφία, Χερωνίμα

Μαρίτα Παπαρίζου – Συλβάνα

Omar Camata (baryton) – Τισιάνο

Carlo Torriani – Διοικητής Μολίνο

Paul Ζαχαριάδης – Ίκαρος

Σωτήρης Τριαντης (baryton) – Πέτρος, Β’ Ζωγράφος, Β’ Ιεροεξεταστής

Χάρης Ανδριανός – Μανώλης

Χρήστος Πρίφτης (Bass) – Α’ Ζωγράφος, Α’ Ιεροεξεταστής

Θεόφιλος Ιωαννίδης (Baryton) – Kαλόγερος, Παραβιθίνιο, Γ’ Ιεροεξεταστής

Ievgenie Gunko (basso profondo) – Μέγας Ιεροεξεταστής

Φάνης Καφούσιας (ηθοποιός.χορευτής) – Μαρκήσιος ντε Κουέβας-Βάκχος

Συμμετέχουν οι Χορωδίες: ΕΜΠ Μικτή Χορωδία , χορωδιακά σύνολα «Επτάχορδη Λύρα» Αγ. Ευθυμίου Κερατσινίου, Παιδική Χορωδία Ελληνογαλλικής Σχολής Σ. Ζοζέφ.

Ψηφιοποίηση μουσικού υλικού – ART SYNTHESIS LTD, Ευστάθιος Τσιμούρης

Οργάνωση – διαχείριση παραγωγής: Ε.Λ.Κ.Ε. της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η οποία έχει και την ευθύνη εκτέλεσης του έργου «Πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Εl Greco ως έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας» (MIS 474631) EΣΠΑ 2007-2013, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» μετά από εισήγηση της Μικρής Όπερας του Κόσμου.

Υπεύθυνος έργου: Γιώργος Χαρβαλιάς, Καθηγητής.

Αναπληρωτής Υπεύθυνος έργου: Ιώάννης Ε. Σιδηρόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος – Β΄Σκηνοθέτης.

Η παράσταση όπερας τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

*Ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός έχει γεννηθεί στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην Πάτρα μελετώντας πιάνο. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τραγούδι στο ωδείο Athenaeum, τάξη Κ. Κοπανίτσα. Με υποτροφία Μαρία Κάλλας (1996) συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία.

Το 1997 εμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ρόλο του Papageno στο Die Zauberflöte του Mozart και στη συνέχεια ερμήνευσε τους ρόλους: Falke στην Fledermaus του J. Strauss, Parmenione στο L’occasione fa il ladro του Rossini, Dancaire στην Carmen του Bizet, Arlecchino στην Ariadne auf Naxos του Strauss, Figaro στον Il Barbiere di Siviglia του Rossini.

Θεωρείται από τα σταθερά καλλιτεχνικά στελέχη των παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Φωτογραφίες backstage:

Ελεάννα Τσάντη, Τεχνίτρια περιποίησης άκρων & Makeup artist.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *